DRY AGER THREE PIECE

Uređaji Za Suvo Zrenje Mesa – Dry Aging Buffalo

Suvo zrenje ili „dry aging“ je prirodan proces zrenja mesa koje se postiže u kontrolisanim uslovima. Ovaj proces se primenjuje na junećem mesu prve kategorije, koje se bez zaštitnog pakovanja smešta na proces zrenja u posebno dizajniranim frižiderima poznatim po imenu  „Dry Aging Buffalo“.  

Tokom ovog procesa prirodni enzimi prodiru u najtvrđe delove mesa (do mišića i vezivnih tkiva) čime se gubi višak vode (isparava), a ostaje vrhunski proizvod pun proteina, prelepog izgleda i još boljeg ukusa. Meso nakon procesa zrenja dobija drugačiju mekoću i finiju teksturu.

Kako Funkcioniše Proces Zrenja U Dry Aging Mašini?

Napominjemo još jednom da se u ovom procesu moraju koristiti samo najkvalitetniji delovi goveđeg mesa – „t-bone steak“, „rib eye steak“, „rib steak“ i ramstek.

Vremenski okvir zrenja mesa u komori zavisi od nekoliko faktora, najpre same starosti mesa kao i dela mesa; na primer, „t-bone steak“ treba da odleži minimum 25 dana, dok „rib i rib eye steak“ moraju da odleže bar 40 dana.

Da bi se postigli uslovi za zrenje mesa, neophodno je da temperatura unutar uređaja bude oko 2 stepena Celzijusa, da vlažnost vazduha u komori bude od 75-85 %, sa konstantnim strujanjem vazduha u rasponu od 0.2-0.5 mb/s, UV svetlo i table himalajske soli.

Da bi se sprečilo pojavljivanje negativnih bakterija, a podstakao razvoj dobrih kultura unutar mesa koristi se UV svetlo, a gubitak vode iz mesa glavni faktor u procesu zrenja. Meso tokom procesa zrenja može da izgubi i do 10% svoje prvobitne zapremine; najviše tečnosti se gubi u spoljašnjem sloju mesa (plesni), koji se svakako mora odstraniti pre pečenja.  Gljivična vrsta koja najčešće podstiče stvaranje kolagenolitičke enzime se naziva Thamnidium.

Meso pripremljeno nakon procesa suvog zrenja predstavlja jedinstveno gastronomsko iskustvo koje je, čini se, popularnije više nego ikad i postalo je značajno dostupnije u odnosu na prošlost, kada su zbog izuzetno komplikovanog procesa obrade, ovi specijaliteti bili dostupni samo u elitnim restoranima. 

U nastavku saznajte više o mašini za suvo starenje mesa proizvedenu od strane kompanije Frigo Žika.

 

Dry Aging Buffalo – Frigo Žika

Frigo Žika Dry Aging Mašina, pod nazivo Buffalo je na tržištu prisutan više od 3 godine. Ovaj proizvod je kreiran, pre svega, zbog velike ljubavi ka kulinarstvu koji gaji ceo Frigo Žika tim. Razvoj proizvoda i samo testiranje su trajali nekoliko godina, tako da danas imamo visoko funkcionalne uređaje dostupne u različitim veličinama i sa različitim završnim obradama. 

Dry Aging mašine se uglavnom proizvode u dve opcije – sa jednim (DJ) i dvoje vrata/dve sekcije (DD) za sušenje starenje mesa. U obe opcije moguće je kreirati uređaje sa/bez polica, u verzijama gde se meso odlaže ili kači. Dostupna je i opcija kombinovanja ovih uređaja za kreiranje trodelnog seta.

Dizajnerski, ovaj uređaj predstavlja kombinaciju tradicionalnog i modernog, što ga čini izuzetno atraktivnim za različite tipove restorana, koncept barova, pabova i „steah house“-ova.

 

Standardne dimenzije uređaja:

– Dry Aging DD (1230mm x 630mm x 2020mm)
– Dry Aging DJ (700mm x 630mm x 2020mm

Moguća je i kombinacija obe verzije koja kreira trodelni Dry Aging sistem.

Tehnička specifikacija:

– Jedan (DJ) ili dva (DD) segmenta sa okretnim vratima
– Radna temperatura 0 – 2°C pri spoljnoj temperaturi od 25°C
– Vlažnost vazduha unutar komore 60-90%
– Unutrašnjost sanitarna plastika
– Police / kuke
– Digitalni termostati za regulaciju temperature i vlažnosti vazduha
 Obloga: drvo-u boji po zahtevu kupca, plastificirani lim i nerđajući čelik.

Više o ovom proizvodu saznajte kroz razgovor sa predstavnicima našeg komercijalnog tima slanjem email poruke putem mejla: info@frigozika.rs ili pozivom na ovaj broj telefona: +381 22 430 444