+ 381 22 430 444

info@frigozika.rs

PROIZVODNJA RASHLADNE, TERMIČKE I NEUTRALNE OPREME
HYBRIDTECHNOLOGY
Frigo zika baner

Kako Rade Komercijalni Rashladni Uređaji?


Rashladni komercijalni uređaji jedni su od najvažnijih delova opreme u vašem trgovinskom poslovanju. Projektovani i proizvedeni da garantuju maksimalan kvalitet u hlađenju različitih vrsta proizvoda, režima rada od -30 do +10°C, pri čemu utiču na održivost i kvalitet proizvoda.

Tehnička rešenja daju veliku pouzdanost u radu, jednostavnost upotrebe i smanjenje troškova i uticaja na životnu sredinu. Dostupni u više različitih dimenzija ,kapaciteta i funkcija koji ispunjavaju različite zahteve kupaca. Proizvedeni u skladu sa visokim standardima i kvalitetom.

SPOLJAŠNJI OMOTAČ


Rashladni uređaji, poput onih dostupnih u Frigo Žika ponudi, u osnovi su obloženi takozvanim „sendvič panel" omotačem. Visoko kvalitetni materijal koji se koristi za spoljnu oblogu rashladnog uređaja je lim. Unutar sendvič obologe u prečniku od 35 – 45 mm. punjenje se vrši poliuretanom (PU). Materijali poput univera i plastificiranog lima koriste se za izradu prednje maske rashladnog uređaja. Unutrašnjost korita izrađuje se isključivo nerđajućim čelikom (Inox), radi zaštite od korozije.  

STAKLENE OBLOGE (IZOLATORI)


NISKOEMISIONO (LOW E) STAKLO:
- Posebna vrsta izolacionih, termopan stakala, nastala od dva ili tri staklena panela čije je unutrašnja strana presvučena premazom plemenitih metala (srebra, cinka, metal oksida).
- Paneli su međusobno odvojeni prostorom najčešće ispunjenim plemenitim gasovima argonom, kriptonom i ksenonom.
- Tada nastaje izuzetno kvalitetno niskoemisiono staklo. - Ovo niskoemisiono staklo sadrži oko 90% plemenitog gasa i 10% vazduha.
- Plemeniti gasovi ne mogu da iscure iz komora stakla, tako da se koriste dugi niz godina.
- Iako ima najmanju izolaciju u odnosu na druge gasove, argon je cenovno najprihvatljiviji i najčešće se nalazi u većini rashladnih uređaja.

TERMOIZOLACIONO (TERMOPAN, IZOPAN) STAKLA:
Izolacione staklene jedinice se sastoje od dva ili više stakla iste ili različite debljine (od 3 do 10 mm) koja su hermetički zatvorena i između kojih se nalazi vazduh ili neki plemeniti gas (argon, kripton). Između sebe ova stakla su spojena distancionim ramom (aluminijumskom ili PVC lajsnom) i organskim lepkom – zaptivačem.

Osobine termopana zbog kojih je veoma zastupljen na svetskom tržištu:
- odličan izolator,
- manji utrošak energije,
- sprečavane pojave kondenzacije.

Za sve vrste stakala koje se proizvode u svrhe rashladnog sistema, najbolja solucija je izrada kaljenog stakla. Prednost pored njegove jake konstrukcije i izdrživosti, jeste ta što je ono formirano tako da se, ukoliko dođe do lomljenja, zbog procesa kaljenja komadi će biti tupi i samim tim znatno bezbedniji nego da su delovi običnog stakla. Termoizolaciona stakla, različitih profila i namena su dostupni za naručivanje i kupovinu putem kompanija poput Savabien.rs .

 

ISPARIVAČI RASHLADNIH UREĐAJA


Isparivač jednog rashladnog uređaja služi za regulaciju temperature vazduha unutar uređaja. On je sastavni element rashladnih instalacija u kome isparava tečni rashladni fluid (freon), oduzimajući toplotu vodi ili vazduhu, što je i svrha kompletnog rashladnog sistema.

ISPARIVAČ ZA HLAĐENJE VODE
Ovi isparivači izrađuju se kao dobošasti isparivači kroz koje struji hladan fluid (freon). Dobošasti isparivači za hlađenje vode mogu biti sa suvim i preplavljenim isparenjem. Kod isparivača sa suvim isparenjem rashladno sredstvo isparava se u cevima. Za manje kapacitete koriste se koksijalni isparivači, koji se sastoje od jedne ili više unutrašnjih cevi i jedne spoljašnje (omotača). U unutrašnjim cevima isparava rashladno sredstvo, dok voda teče u suprotnom smeru kroz omotač cevi.

ISPARIVAČI ZA HLAĐENJE VAZDUHA
Isparivači za hlađenje vazduha najčešće se izrađuju u svrhu komercijalnih rashladnih uređaja. Uglavnom su predviđeni za suvo isparavanje:

- mirno hlađenje (bez prinudnog strujanja vazduha),
- dinamičko hlađenje (sa prinudnim strujanjem vazduha).

Izrađuju se kao pločasti i rebrasti. Rebrasti se obično prave od aluminijuma, a njihov razmak zavisi od temperature isparenja (od 2 do 30 mm). Najčešće se koriste spiralna i lamelasta rebra. Isparivači za mirno hlađenje najčešće se postavljaju u manjim komorama za hlađenje ili zamrzavanje. Sklop koji se sastoji od isparivača, kućišta, ventilatora, posude za skupljanje vode za otapanje, naziva se vazdušni hladnjak.


AGREGAT RASHLADNOG SISTEMA


- Kompresor kompresuje rashladni fluid (freon) iz prostora nižeg pritiska u prostor višeg pritiska, odnosno uzima fluid iz isparivača i kompresuje ga u kondenzator.
- Prilikom kompresovanja rashladnog fluida njegov pritisak se povećava a samim tim dolazi do zagrevanja fluida.
- Zagrejan prolazi kroz filter-sušač (silikalne kuglice), koji upija vlagu i sakuplja nečistoće iz fluida.
- Nakon što prođe kroz filter-sušač, rashladni fluid prolazi kroz kapilarnu cev ili ekspanzivni ventil (zavisno od izvedbe i rashladnog kapaciteta rashladnog uređaja).
- Nakon toga fluid ulazi u veliki prostor isparivača, gde njegov pritisak naglo pada i dolazi do hlađenja prostora, odnosno dolazi do oduzimanja toplote unutar prostora.
- Rashladni fluid nakon što izvrši proces hlađenja u isparivaču, ponovo odlazi u kompresor gde se nastavlja proces cirkulisanja fluida u rashladnom uređaju.
- Ovaj proces može se opisati kao transfer tečnog stanja u gasovito pri kom pada temperatura gasa i vrši se proces rashlade.


DIGITALNI TERMOSTAT


Digitalni termostat vrši kontrolu temperature u rashladnom uređaju. - Sastav jednog digitalnog termostata:
- Sonda T1 – služi za merenje temperature u uređaju,
- Sonda T2 - služi za merenje temperature u isparivaču.

Za sami kraj, savetujemo Vas da se pri kupovini komercijalne rashladne opreme ili komponenti za iste, konsultujete sa profesionalcima iz kompanija poput Frigo Žika. 

Prethodna vest Vesti Sledeća vest

Katalozi

Preuzmi Katalozi Proizvoda Preuzmi Katalozi Katalog 2020 Preuzmi Katalozi Vinski katalog Preuzmi Katalozi Katalog 2017 Preuzmi Katalozi Dry Aging Buffalo Katalog