SLIDER ENERGETSKA EFIKASNONST 2

ENERGETSKI EFIKASNI PROIZVODI

Već godinama unazad, a pogotovo danas, u vremenu energetske nestabilnosti, tedencija modernog proizvodnog biznisa jeste unapređivanje energetske efikasnosti; unapređivanje sveukupnih performansi uređaja sa što manjom potrošnjom i energetskim gubicima.

Kompanija Frigo Žika je tokom tridesetogodišnjeg prisustva na tržištu nastojala da prati evropske trendove, a neretko da bude inovator ili svojevrsni inicijator istih. Isto tako je i danas – u našim proizvodnim pogonima se odvija razvoj i proizvodnja modernih energetski efikasnih uređaja za sve vrste supermarketa, prodavnica prehrambene robe, mesara, pekara, restorana i barova.

Da li smo uspeli u tome? Verujemo da činjenica da preko 80% prihoda ostvarujemo putem izvoza naših proizovda, daje odgovor na to pitanje.

Koji su benefiti energetski efikasnih proizvoda i načini kako uspevamo u procesu proizvodnje istih, pročitajte u nastavku teksta.

Unapređena Tehnologija Protoka Vazduha

Glavni način na koji sprečavamo rasipanje hladnog vazduha jeste upotreba termoizolacionih vrata (više o toj temi u nastavku). Ali, kako sprečiti rasipanje vazduha u uređajima bez vrata, kao i pri otvaranju vrata (kod zatvorenih vitrina), pogotovo u frekventim marketima gde u svakom trenutku imamo puno kupaca?
Odogovor na to pitanje je – vazdušna zavesa, koja kreira zavoreni sistem protoka vazduha u samom uređaju, održavajući uvek istu temperaturu unutrašnjosti, bez obzira koliko se puta vrata otvore. Slika u pored mnogo jasnije prikazuje princip.

Prague Cross Section
w54 presek

Upotreba Termoizolacionih Vrata

Uključivanjem kompanije Savabien u Frigo Žika Grupu, otvorila se mogućnost razvoja visoko kvalitetnih termoizolacionih vrata i na taj način kompletno zatvori proizvodni proces naših uređaja.
Klizna, sa ramom ili bez rama, vrata su proizvedena od visoko kvalitetnih materijala i prilagođena svakom od uređaja iz Frigo Žika ponude.
Visoko kvalitetna vrata koja sprečavaju rasipanje vazduha, predstavljaju jedan od glavnih elemenata u procesu postizanja energetski efikasnih komercijalnih rashladnih uređaja.

Samočisteća Kondenzaciona Jedinica

Prethodno smo u tekstu pomenuli to da je naš tim neretko inovator i „trendsetter“ u određenim segmentima proizvodnje komercijalnih rashladnih uređaja. Jedan od razloga i potvrda te izjave jeste baš samočisteća kondenzaciona jedinica, koji je naš originalni patent zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu (D 51/2021).

Samočisteća kondenzaciona jedinica je deo rashladnog uređaja koji kao glavne zadatake ima uštedu električne energije i produžetak radnog veka motora.

Glavne karakteristike samočisteće kondenzacione jedinice su:

– Opremljena je sa dvosmernim ventilatorima
– Najmodernije konstruktivno i energetsko rešenje
– Ventilatori su nemagnetni i minimalne električne snage
– Ušteda električne energije i do 40% na godišnjem nivou
– Duži vek trajanja
– Miran i tih rad

samocisteca kondenzaciona jedinica

Finansijski Benefiti i Zaštita Životne Sredine

Finansijski benefiti su obostrani, kako za kompaniju koja proizvodi uređaje, tako i za korisnike istih (markete, mesare, itd).

Uređaji koji ostvaruju uštedu energije i do 70% u odnosu na staru tehnologiju, a pritom su proizvedeni tako da budu dugoročni, predstavljaju idealno ulaganje za svaki market/mesaru/pumpu, pogotovo u dužem vremenskom periodu.

Sa druge strane, upotreba ovakvih uređaja stvara sjajan imidž (za obe strane), prvenstveno zbog doprinosa očuvanju životne sredine, gde se smanjuje stvaranje karbonskog otiska kao i sveukupna ušteda energije.